speller, danziger & morwood

  

 

Following Hadrian
A second-century journey through the Roman Empire
Elizabeth Speller
Oxford University Press, 2004
of: Faber & Faber, 2008
328p., 1 zwart-wit foto katern en 1 krt
ISBN 978-0-195176131 of 978-0-571247271

 

Het is een nogal persoonlijk boek. Elk van de negen hoofstukken begint met een stukje uit het fictieve dagboek van dichteres Julia Balbilla. Zij is weliswaar een historische figuur die inderdaad behoorde tot de hofcirkel rond Hadrianus en zijn vrouw Sabina, maar zoals Yourcenar eerder deed met Hadrianus' autobiografie, heeft Speller Balbilla's memoires verzonnen.
Anders dan de titel wellicht doet vermoeden, volgt ze Hadrianus niet letterlijk op de voet. De (min of meer) rode draad in dit boek is de chronologie van Hadrianus' leven, met de nadruk op de militaire acties tegen de joden en zijn relatie met Antinoüs. Ik heb de eerste editie gelezen (London: Headline Book Publishing, 2002) en vond het nogal langdradig. Bovendien houd ik niet van de combinatie fictie & non-fictie in één boek (waar houden de feiten op en waar begint de fictie?). Weinig noten en een korte bibliografie.
Ik raad liever Morwood's boek aan (zie hieronder).

 

Hadrian's empire
When Rome ruled the world
Danny Danziger & Nicholas Purcell
London: Hodder & Stoughton, 2005
302 p., geen ill., 1 krt van Romeinse rijk
ISBN 978-0-340-833612

 

Dit is ook een nogal wijdlopig geschreven boek en het gaat meer over de geschiedenis van het Romeinse rijk (vanaf het begin) tot ver na Hadrianus dan over de keizer zelf. Of het nu gaat om de stichting van Rome of het dragen van de toga, steeds duiken de auteurs in het (verre) verleden om alleen en passant Hadrianus en zijn wereld te noemen. Daarbij wordt de figuur van Hadrianus erg persoonlijk ingekleurd: "Hadrian the intolerant, perfectionist, talented, self-absorbed, critical, versatile, dissatisfied, emotional emperor ...." (p.20). Geen noten, alleen een index. Een veel betere & kortere kijk op Hadrianus geeft het volgende boek.  

 

Hadrian
James Morwood
London: Bloomsbury Academic, 2013
130 p, enkele zw-w ill., deel in de reeks Ancients in Action
ISBN 978-1-84966-886-6

 

Korte, prettig leesbare inleiding, met noten, bibliografie en index. Zeer handzaam. Alle feiten op een rijtje & to the point. Uitstekend om je snel in te lezen. 

 

 

© conens & van wiechen A. van Wiechen