Maak kennis met cultureel ondernemer

Annet van Wiechen

 

Archeologe en publicist Annet van Wiechen begon na haar studie aan de Rijks-universiteit Leiden samen met haar partner, fotograaf Ruud Conens, de onderneming conens & van wiechen (1984). In ruim 30 jaar bedrijfsactiviteit werd een unieke schat aan kunsthistorische en archeologische kennis en ervaring opgebouwd en toegankelijk gemaakt voor een groot publiek. De focus ligt daarbij op de geschiedenis van Europa en van het Middellandse Zeegebied, vanaf de klassieke oudheid tot en met de renaissance. Maar ook het islamitisch culturele erfgoed krijgt ruim aandacht in de portfolio. Dit verleden bestudeerden ze en legden ze fotografisch vast tijdens hun vele reizen rond de Middellandse Zee. Op basis van een eigen collectie van ruim 250.000 dia’s en ander beeldmateriaal van ruïnes, architectuur, kunstvoorwerpen en sfeerbeelden brengt conens & van wiechen dat verleden tot leven voor een hedendaags publiek.

Een van haar grote passies is de persoon en de tijd van keizer Hadrianus, de bloeiperiode van het Romeinse rijk. Al jarenlang doet archeologe Annet van Wiechen - samen met haar partner, fotograaf Ruud Conens – onderzoek naar Hadrianus en volgde/volgt zij de voetsporen van Hadrianus van zijn 'muur' in het noorden tot het Romeinse legerkamp Lambaesis aan de rand van de Sahara, van zijn geboorteplaats Italica (Sevilla) tot de handelsstad Palmyra (Syrië).

Op deze webstek volgt ze het leven van Hadrianus en introduceert ze de mensen in zijn directe omgeving (Trajanus, Plotina, Sabina, Antinoüs e.v.a.). Ook Hadrianus' speciale relatie met zijn paleiscomplex in Tivoli en met de steden Rome en Athene komt uitgebreid aan bod. Niet alleen aandacht voor de steden die hij bezocht en waar hij met egards verwelkomd werd, ook laat ze op deze webstek de monumenten zien die ter ere van de keizer werden opgericht. Ze probeert de route die Hadrianus nam te reconstrueren en antwoord te geven op de vragen: Hoe groot was Hadrianus' gevolg en hoe bereidde men de keizerlijke komst voor? Op reis gingen de 'zaken' natuurlijk gewoon door. Hadrianus ontving delegaties en nam petities in ontvangst, beantwoordde en schreef brieven en probeerde als een ware 'headhunter' steeds de juiste man op de juiste plaats te benoemen. 
Verder bespreekt ze de vernieuwingen geïnitieerd door de keizer, de problemen van zijn tijd en Hadrianus' houding ten opzichte van minderheden.  

Kortom, een webstek over een van de boeiendste figuren van de Romeinse geschiedenis.

Wilt u meer weten over archeologe Annet van Wiechen als cultureel onderneemster?
Klik hier!