cursus zutphen

  

Vanaf donderdagmiddag 5 oktober 2017 geef ik in Zutphen een cursus over

Hadrianus

portret van een ...... reizend keizer, 
uitstekend bestuurder, 
multitasker, 
vernieuwende wetgever, 
cultuurliefhebber, 
headhunter ......

 

Op 11 augustus 2017 is het precies 1900 jaar geleden dat Hadrianus keizer werd. Zijn regeringsperiode was een bloeiperiode voor het Romeinse rijk. Na enkele korte strubbelingen met de senaat in Rome, wist Hadrianus zich te verzekeren van de steun en loyaliteit van de bestuurlijke elite aldaar. Daarna bereisde hij jarenlang zijn immense rijk. Van de Hadrian's Wall in het noorden tot het militaire Lambaesis-kampement in Noord-Afrika en Palmyra in het oosten bekeek hij de uitwerking van de belangrijke bestuurlijke en militaire veranderingen die hij doorvoerde. Hij beëindigde de aanvalspolitiek van zijn voorganger Trajanus en gaf de voorkeur aan veilige grenzen, waarbij hij zelfs pas veroverd gebied weer opgaf. Dit had ook consequenties voor de functie van het leger: grondgebied beschermen in plaats van veroveren. 

Overal waar Hadrianus kwam, zag hij steden floreren, bekeek hij de speciaal voor hem opgerichte monumenten en initieerde hij grote bouwprojecten. Athene wilde hij de oude Griekse glans teruggeven om te functioneren als culturele hoofdstad van het Grieks sprekende deel van het Romeinse rijk. Zijn bouwactiviteiten in Rome en in zijn buitenpaleis te Tivoli laten de creatieve en innovatieve kant van de keizer zien die zich graag met de bouw bemoeide.   

Op reis gingen de 'zaken' gewoon door. Hadrianus ontving delegaties en nam petities in ontvangst, beantwoordde en schreef brieven en probeerde als een ware 'headhunter' steeds de juiste man op de juiste plaats te benoemen. 

Hadrianus was getrouwd met Sabina en had geen kinderen. Zijn relatie met de bloedmooie Antinoüs is nog altijd onderwerp van studie en deed een archeoloog eind negentiende eeuw nog de wenkbrauwen fronsen in afkeuring. Uiteindelijk heeft Hadrianus ervoor gezorgd dat hij werd opgevolgd door twee keizers van formaat: Antoninus Pius en Marcus Aurelius. 

© conens & van wiechen A. van Wiechen